Krásná, zdravá a pěstěná srst u psa

10.06.2012 09:21

Každý chovatel jistě ví, že péče o srst psů je velmi důležitá nejen pro krásný vzhled psa ale i pro jeho pohodu a zdraví kůže. Nejedná se pouze o pravidelné česání a kartáčování, ale i mytí a stříhání.

Suchá, vypadávající srst bez lesku?

Základem úspěchu, tedy pevné, husté a lesklé srsti je výživa. Samozřejmě svou roli hraje i genetika, celkový zdravotní stav, plísňové infekce, stres nebo parazité. Především vystavovatelé usilují o co nejdokonalejší srst, která nepadá, není slabá, má správnou pigmentaci, hustotu a není příliš splývavá.

 

Jak dosáhnout zdravé srsti?

Jak jsem již zmiňovala, základem je výživa, která musí být vyvážená. Nejlepší volbou jsou hypoalergenní nebo holistická krmiva s rybí recepturou. Je to však trochu alchymie - chlup je tvořen především bílkovinou – té musí být v potravě správné množství (18-28%). Příliš bílkovin uškodí, srst se stane plstnatou a slabou. Naopak nedostatek bílkovin způsobí depigmentaci, nadměrnou ztrátu srsti a způsobí velmi pomalou obnovu. Dále je nutné přijímat v krmivu nenasycené mastné kyseliny Omega 6 (kyselina linoleová) a Omega 3 v ideálním poměru 3-5:1. Nenasycené mastné kyseliny mají úžasný efekt nejen na srst, ale i kůži. Kdo nemá dobré zkušenosti s lososovým olejem kvůli zbarvení srsti, může vyzkoušet lžičku extra panenského olivového oleje. Krmivo chudé na mastné esenciální kyseliny zapříčiňuje především hrubost a mat srsti, což je nejen neestetické, ale zároveň mnohem náročnější na úpravu.

 

Doplňky stravy a vitaminy

Pokud podáváte kvalitní krmivo se správným poměrem bílkovin a kyselin, a stále nejste dostatečně spokojeni se vzhledem a kvalitou srsti, doplňte jej vitaminy a minerály. Nejvhodnějšími jsou Biotin, vitamin H a A. V krmivech Light je jich mizivé množství. Nezapomínejte však, že vitamin A je vitamin rozpustný pouze v tucích, tudíž tuky musí krmivo obsahovat v dostatečném (nikoli nadměrném) množství. Jedná se o cca 2g na 1kg váhy dospělého psa. Potřebujete-li podtrhnout vybarvení srsti, přidávejte do krmiva přírodní karoten nebo rovnou syrovou mrkev.

 

Příčinou srsti bez lesku a jiskry může být zinek. Ten lze také koupit v podobě suplementu a jeho přínos je také značný a patrný již po pár dnech. Mnoho lidí však řeší tento problém např. smícháním krmiva se syrovým žloutkem a ovesnými vločkami.

 

Zevní péče o srst

Nejen z důvodu vyčesání podsady a odstranění špíny ze srsti je nutné pravidelné kartáčování. Hlavním přínosem je rovnoměrné roznášení kožního mazu po pokožce. Ten srst promastí a uvede ji do původního pH, především po koupání. Pokud je to možné, používejte výstavní nebo veterinární kosmetiku. Především pro dlouhosrstá plemena jsou vhodné šampony s kokosovým, palmovým, brutnákovým nebo pupalkovým olejem. Nádherně srst uhladí, upraví a usnadní její další úpravu. Nikdy nepoužívejte kosmetiku určenou pro lidi. Díky odlišné hladině lidského pH jsou i kosmetické výrobky odlišně kyselé. Pes by po jejich použití měl velmi suchou, svědivou a šupinatou kůži.